kilpailukalenteri /
päiväkirjameriitit / maininnat:
☆ -


Kyseessä on
virtuaalihevonen /
This is a sim game horse


JAD' BETWEEN THE SHADOWS
lopetettiin loukkaantumisen vuoksi elokuussa 2011


» virallinen nimi JaD' Between The Shadows ox, kutsumanimeltään Belie
» syntynyt 26.02.2007 Iso-Britanniassa (UK), †
» arabialainen täysiveritamma (ox), verilinjaltaan domestic
» säkäkorkeus 153cm, ruunikko, vuohissukka vtj
» laukkapainotteinen (sileät, maiden-lähdöt)
» kasvattaja / omistaja Break (VRL-05810)
» ent.omistaja Anni (VRL-08817)
» rekisterinumero VH02-003-6016

► JaD' Between The Shadows ox on yksi vuosien takaisista kasvateistani. Kasvatin ja koulutin tamman itse ja Belie olikin pitkän aikaa yksityishevosenani. Sitten kuitenkin, ajan puutteen vuoksi, päädyin myymään Belien hyvälle ystävälleni, Annille, jonka käsissä uskoin Belien saavan hyvän elämän. Vaikka Belie oli jo nuorena osoittanut lahjansa laukkaratsastuksen saralla, tamma päätyi kuitenkin enemmänkin harrasteratsun asemaan. Joten kun Anni muutaman vuoden kuluttua ilmoitti myyvänsä Belien, tiesin että minun olisi saatava tamma takaisin omistukseeni. Beliellä oli jo ikää useampi vuosi, mutta elättelin silti toiveita tamman laukkaurasta - halusin ainakin antaa Belielle mahdollisuuden osoittaa kyntensä lajin parissa. Toisaalta tiesin myös tamman tulevan hyvistä estepainotteisista vanhemmista enkä epäillyt hetkeäkään, etteikö Beliekin omannut lahjoja myös kyseisen lajin parissa. Tiesin vain, etten voinut enää heittää Belien lahjakkuutta hukkaan ja sen päätöksen myötä pyysin Annia myymään Belien takaisin minulle. Anni suostui heti ja en voi kieltää välttyneeni sydämentykytyksiltä kun Belie viimein saapui meille kaikkien näiden vuosien jälkeen. Nuoresta neidistä oli kasvanut täysikasvuinen upea tamma, mutta tummissa silmissä paloi ikiaikainen, tuttu tuli. Belie oli viimein palannut takaisin kotiin. Saimmekin viettää yhdessä monta upeaa vuotta enkä sekuntiakaan noista hetkistä antaisi pois; kun tamma sitten loukkaantui kilpailuissa elokuussa 2011 vakavasti, jouduin tekemään yhden elämäni vaikeimmista päätöksistä. Enkä voi sanoin kuvata suruani ja ikävääni, kun JaD' Between The Shadows ox lopetettiin vaikeasti vaurioituneen jalan vuoksi 16.8.2011.


Luonnekuvaus

Belie on itsenäinen ja vahvaluontoinen tamma, täysiverisille tyypilliseen tapaan herkkä ja kuumahko. Belie on kertakaikkisen tammamainen tamma, jolla on ne omat oikkunsa ja huonot päivänsä. Toisaalta Belie on myös lojaali ystävä, joskin tamma on tosin hyvin valikoiva sen suhteen, kenet hyväksyy ystäväkseen - olipa kyse ihmisestä tai lajitoverista. Belien kanssa kyse on pitkälti valtataistelusta; tamman kunnioitus on onnistuttava voittamaan, jos mielii saada osakseen edes hieman nöyryyttä Belien osalta. Alistuvainen tamma ei kuitenkaan millään tavalla ole, Belie on enemmänkin tuliluontoinen taistelija, ja tamma kyllä vaatii yhtä vahvaluontoisenkin ihmisen rinnalleen. Belie vaatiikin käsittelijältään rohkeutta ja hyvää hevostenkäsittelytaitoa. Kilpailutilanteessa Belien taistelijan luonne tulee selkeimmin esiin, mutta tammamaisimmat puolet Beliestä paljastuvat aina siihen tiettyyn aikaan keväästä. Silloin Belie osaa kyllä temppuilla ja tehdä elämän vaikeaksi jokaiselle, joka vain erehtyy Beliehin koskemaankin.

Belie on ylipäätään kovasti orien perään ja sen kyllä huomaa. Sitä ollaan välillä niin mahdottoman tammamainen, että... Takapää nousee aina varsin kevyesti ja kavio lentää. Ihmisten kanssa on toista tai ainakin niiden, jotka ovat onnistuneet voittamaan puolelleen Belien luottamuksen. Heidän kanssaan Belie osoittaa jo omaavansa käytöstavat, antautuu jopa laitumeltakin kiinni. Taluttaessa Belie on sellainen sipsuttelija, joka kulkee puoliravia ihmisessä kiinni riimunnarua nykien ja touhotus jatkuu samanlaisena vielä karsinankin puolella, siksi Belie pitää ehdottomasti sitoa kiinni hoitamisen ajaksi. Hoitaessa Belie jo vähän rauhoittuu, mutta herkkä tamma vaatii luonnollisesti taidokasta hoitoa ollakseen tyytyväinen. Belien takapuolella ei tosiaan kannata turhaan roikkua ellei mieli tee saada mahdollista potkua osakseen. Kaviot neiti antaa kuitenkin puhdistaa suhtkoht' nätisti, mitä nyt vähän kiskoo takasiaan maahan. Arempi tuskin uskaltaisi edes koskea Belien takasiin, mutta ei tamma kavion kohottelusta huolimatta rupea potkimaan. Varustaessa valpastuu, mutta vain hyvällä tavalla. Satulavyötä kiristäessä luimii ja saattaa pari kertaa potkaista takasellaan maata, mutta siihen se uhittelu jääkin. Muut hoitotoimenpiteet - kuten kengittäminen ja peseminen - sujuvat vaivattomasti, mutta eläinlääkärin kanssa Belie joskus temppuilee.

Ratsuna Belie on miellyttävän haastava - juuri sopiva pakkaus osaavalle ratsastajalle, joka ei pelkää tempperamenttistakaan hevosta. Vanhempiensa tapaan energinen ja tulinen ratsastettava, mutta sitäkin lahjakkaampi. Miellyttävä liikkeiltään, mutta painaa herkästi kuolaimelle. Etenkin radalla Belie on täynnä menohaluja ja ratsastaja saa tosiaan pistää taitonsa testaukseen, jotta tamman saa kulkemaan nätisti ravia kiitolaukan sijaan. Kuten sanottua, Belie protestoi herkästi pukittelemalla, mutta ei koskaan laukatessa ellei jockey sitten roiku rasittavasti ohjissa. Lähtökoppiin menee vähän silmiään muljautellen, mutta menee kuitenkin. Radalla ehdoton yllättäjä; linnunluinen, siro tamma syttyy hitaasti, mutta saadessaan oikean vaihteen päälle alkaa saavuttaa kärkeä. Lopulta sitä liihotetaan pitkin askelin ja häntä soihtuna muiden ohitse, askel niin vallattoman kevyenä että luulisi pikkutamman tempautuvan tuulen mukaan. Voitto riippuukin enää siitä, että onko jockey laskenut Belien voimat ja nopeuden oikein ennen tamman päästämistä valloilleen. Belie on kyllä sitkeä juoksija, tamma ei aina periksi vaikka mikä olisi. Kilpailuissa muuten hyvin energinen ja touhukas, kuljetuskoppiin nousee kuitenkin sävyisästi. Maastoilu Belien kanssa on ihan mukavaa, vaikka tamma joskus omia näkymättömiä mörköjään säpsyykin. Varovainen sirojen jalkojensa kanssa, ei mielellään kulje vaikeammassa maastossa. Veteenkin astuminen joskus epäilyttää, Belie ei liiemmin välitä uimisesta. Muutoin kulkee ihan nätisti, ilman sen suurempaa säätöä tai touhotusta. Maastossa Belie on itseasiassa yllättävän rauhallinen ja kuulolla. Laukatessa pistää mielellään tuulemaan, mutta niin pistän minäkin, että ei sen puoleen... Belie ei ehkä ole se kaikista helpoin hevonen, mutta itse pidän siitä, että tamma on perinyt emänsä tempperamentin. Pitäähän sitä hevosessa jotain haastettakin olla.


Sukutaulu
JaD' Between The Shadows ox
I: JaD Mystic A'D Naseem ox Ii: A'D Blue Rain ox
Ie: Sandria ox
E: Before The Morning Sun Ei: Before Night ox (evm)
Ee: Too Shine Sunlight ox (evm)


Belien isä, JaD Mystic A'D Naseem ox †, oli 150 senttinen sametinmusta arabialainen täysiveriori. Naseem oli syntyessään pienikokoinen ja heiveröinen varsa, mutta vaikeasta alusta huolimatta Naseemista kasvoi kotisiittolansa komein ja atleettisin ori. Viisas, kultainen Naseem oli energinen ratsu, joka loisti esteillä ja menestyi hienosti painotuslajissaan. Naseem edusti egyptiläistä verilinjaa ja hienorakenteinen ori saavutti näyttelyissäkin kunniamaininnan, kunnes vanhemmalla iällä Naseem siirtyi kokonaan pelkkään jalostuskäyttöön.

Belien isänisä, A'D Blue Rain ox †, oli luonteeltaan rauhallinen egyptinarabiori, jonka sivut ovat ikävä kyllä kadonneet bittiavaruuteen. Sen sijaan Belien isänemästä, Sandriasta †, selviää jo hieman enemmän; Sandria ox oli kaunisliikkeinen ja hyvärakenteinen egyptinarabitamma, joka poikansa tapaan loisti esteiden parissa.

Belien emä, Before The Morning Sun †, oli 154 senttinen rautias arabialainen täysiveritamma. Kaunisrakenteinen, venäläistä verilinjaa edustanut Beyle omasi erittäin tulisen ja vaikeasti käsiteltävän luonteen, mutta oli toisaalta hyvin lojaali yhden ihmisen hevonen. Beyle oli myöskin erittäin lahjakas, sekä näin ollen myös menestynyt esteratsu, vaikka ei luonteeltaan helpommasta päästä ollutkaan. Siitä huolimatta Beyle oli myös erittäin suosittu siitostamma ja Beylen jälkeläisillä onkin riittänyt aina kysyntää. Moni jäikin kaipaamaan "tallin tulisydäntä" kun tamma vuonna 2010 nukkui pois pitkän ja tapahtumarikkaan elämän päätteeksi.

Belien emänisä, Before Night ox †, oli upea, 155 senttinen sametinmusta venäläisori. Tämä tutummin Nightinä tunnettu arabiherra oli luonteeltaan kuuma ja vaikeasti hallittava - kaikenkaikkiaan hyvin orimainen tapaus. Toisaalta Night oli erittäin lahjakas esteratsu ja orin valtakuntaa olivatkin kansallisen tason esteratsastuskentät. Menestyneellä ja komealla orilla riitti myös kysyntää siitoksen puolella, sillä Nightin hieno sukulinja oli myöskin aivan omaa luokkaansa.

Belien emänemä, Too Shine Sunlight ox †, oli kaunis, 153 senttinen harmaankimo venäläistamma. Tutummin Suniksi kutsuttu tamma oli älykäs ja herkkä arabi, jonka kunnioitus täytyi ansaita. Vieraisiin ihmisiin Sun suhtautui epäluuloisesti ja nokkela tamma testaili uusia ihmisiä häpeilemättömästi, mutta tuttujen käsissä Sun oli suoranainen löytö; tyyni ja lojaali. Hienosukuisen Sunin kilpaura alkoi jo nelivuotiaana, kun tamma siirtyi laukkaratsastusradoille. Sunin ura huipentui kahden vuoden peräkkäiseen Arabian Sim Cup Championshipin voittoon, jonka jälkeen tamma vetäytyi hyvin ansaitulle eläkkeelle siitostammana.


Jälkikasvu

synt. 06.06.2008 t. Breakway's Spotless Soul ox (i. Darkness's Magnum)ulkoasun kuvat © & ©, ulkoasu © Senja Rapila