Home
The Ranch
Horses
Activities
Kyseessä on virtuaalihevonen /
This is a sim-game horse!
KILPAILUTULOKSET


» täytti neljä vuotta 01.07.2011
» ikääntyminen satunnainen (mukautettu reaali)

GHAZIZ AL SHADIYA

Perustiedot

01.02.2011 Suomessa syntynyt arabialainen täysiveritamma, viralliselta nimeltään Ghaziz al Shadiya

verilinjaltaan egyptiläinen, 7-vuotias rautiaankimo, merkkinä tähti, säkäkorkeus 151cm

laukkapainotteinen, kilpailutetaan LJ:n alaisissa lähdöissä, sileillä radoilla tasolla G1

kasvattaja Wenla | Shadiya Arabians, omistaja Break, VRL-05810

rekisterinumero VH11-003-0231


Luonnekuvaus

Chessy on ehdottomasti se tallin ADHD-hevonen, välillä todellinen tohelo ja kaiken lisäksi vielä hyvin tammamainen. Emänsä tavoin herkkä tulistumaan ja Chessy onkin välillä pulassa kiivaan luonteensa vuoksi. Toisaalta tamma taas tietää kenen kanssa on parempi jättää ne turhat temppuilut pois ja olla ihan kiltisti; Chessy osaakin olla kyllä oikea enkeli halutessaan, oikein viimeisen päälle viaton. Esimerkiksi miestäni, Samia, Chessy oikein pyrkii miellyttämään, mutta odotapa vain kun joku vieras käy neitiä käsittelemään, niin miellyttämisenhalu loppuu kuin seinään. Chessy osaakin olla lähestulkoon pirullinen - etenkin, jos tamma tietää pärjäävänsä ihmiselle - mutta loppupeleissä tammalla on kyllä hyvä sydän. Chessy on vain sellainen muutaman ihmisen hevonen, tamma kiintyy vain pariin ihmiseen ja lopuille neiti kääntää armottomasti selkänsä.

Chessy on vilkas ja välillä liiankin utelias tamma, sellainen syliintunkija, joka on niin pitkään ystävällinen, kunnes tajuaa ettei taskuista löydykään omenoita. Sen jälkeen miellyttämisenhalu vaihtuukin närkästyneeseen näykkäisyyn. Chessylle ei voikaan antaa pikkusormea ilman että tamma syö koko käden. Lajitovereiden keskuudessa Chessy onkin se tammamainen kiljahtelija, joko kohottelee takastaan "liian läheltä" kulkeville lajitovereilleen ja muuttuu hetkessä viehkeäksi esiintyjäksi, kun oreja tulee näköpiiriin. Laitumelta Chessyn nappaaminen vaatiikin nokkeluutta ja nopeutta, sillä Chessy ei vapaaehtoisesti kiinni antaudu. Taluttaessa tamma sitten talloo hoitajansa varpaat mustelmille ellei taluttajana ole esimerkiksi Sam, jolloin Chessy on kuin sulaa vahaa. Hoidettaessa pitää ehdottomasti sitoa kiinni, sillä etenkin vatsanalusta harjatessa Chessy on herkkä näykkimään, koska tamma ei pidä toimenpiteestä. Kaviot sen sijaan nousevat nätisti "nosta"-käskystä, mutta varustaessa sitten ylivilkkauskohtaus iskee uudelleen ja Chessyn kanssa saa taistella naama punaisena, että satula menee oikeinpäin sinne selkään ja kuolaimet suuhun otsahihnan sijaan. Onneksi muut hoitotoimenpiteet sujuvat huomattavasti vaivattomammin, ainakin kengitys ja peseminen, eläinlääkäriä tamma saattaa kyllä mennä impulsiiviseen tapaansa näykkäisemään, jos vain saa siihen mahdollisuuden.

Ratsastaessa takapää lentää helposti protestina, jos ratsastaja sattuu nykäisemään liian tiukasti ohjista. Muuten Chessy on kyllä ihan helppo hallita, tamma vähän pureksii kuolaintaan ja viskoo päätään, mutta ei sen vakavampaa. Hyvin energinen, askeltaa reippaasti eteenpäin, joten Chessyn kanssa työskennellessä kyllä tulee tottuneeksi näihin vauhdikkaampiinkin hevosiin. Kokemattomalta lähtee tosin kyllä helposti käsistä, se on selvää. Valtavan ponnekas ja lennokas ravi, laukka alussa aina vähän epätasaista - etenkin, jos tamma nyhtää kokoajan ohjia -, mutta tahti tasaantuu nopeasti, kun oikea rytmi löytyy. Radalla Chessyn ongelmana on tamman liian energinen luonne, valtavat menohalut ja täydellinen keskittymiskyvyn puute. Chessy saattaa tuhlata kaikki voimansa jockeyn kanssa taisteluun muun porukan mukana juoksemisen sijaan. Toisaalta Chessya on pakko pidätellä alkumatkalla, muuten yli-innokas tamma kuluttaa kaikki voimansa heti alussa. On pitkälti tuurinkantamoisesta kiinni onnistuuko Chessyn ja jockeyn yhteispeli ja näin ollen sijoittuuko tamma vai jääkö Chessy poikkeuksetta porukan häntäpäähän. Chessy ei todellakaan ole kaikista varmin juoksija, päinvastoin. Kilpailuissa kun Chessy toheltaa muutenkin, tamma kyllä saa hoitajansa pinnan kiristymään äärimmilleen pelkällä ihastuttavalla olemuksellaan, mutta kyllä tamma lahjakas on, sitä ei käy kieltäminen.

Maastossa Chessy on innoissaan, tamma on aina yhtä reipas, mutta toisaalta tamma ei turhaan säiky eikä säpsähtele. Menohaluja kyllä löytyy, mutta niin löytyy myös rohkeutta jokien ylittämiseen ja uusien maastojen tutkiskeluunkin. Joskus Chessy voi vähän säätää omiaan, mutta loppupeleissä tamma on oikein mainio, menevä maastoratsu, jonka kanssa pääsee välillä käymään reippaammilla "sporttilenkeillä" tavallisen lönkyttelyn sijasta. Chessy sitä paitsi selkeästi nauttii maastoilusta ja viihtyy metsäpoluilla, tamma ei edes touhota niin paljon kuin yleensä vaan on tavallaan stressivapaa. Chessy onkin todellisuudessa oikea luonnonlapsi; huomaahan sen tamman tavasta ottaa laitumellakin kaikki ilo irti vapaudesta. Silloin ei kyllä ole laukassa minkäänlaisia epäpuhtauksia nähtävissä, päinvastoin, Chessy tanssii eteenpäin kuin leikiten. Sitä kauneutta voi vain ihaillen katsoa.


Jälkeläiset

Rotu Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Isä
ox 01.09.2012 ori RWR Ghazi Fawzan ox Fawzan al Najya
aa 10.08.2015 tamma RWR Mayan Mystica Ghost RWR

Sukutaulu

i. RIFA's Galaktikk Desuke ii. Galakt CZ ox iii. Galtt al Krointé ox (evm)
iie. Lady E. de Ruis ox (evm)
ie. Aldjia Desuke ox iei. Desukk ox (evm)
iee. Bellamonté ox (evm)
e. SA Ghazale ei. Nader Al Jamal Legion of Supreme Honor eii. Amal Nazeeh (evm)
eie. Ayah Azhar (evm)
ee. Ghazalah eei. Mish'al Jalal ox (evm)
eee. Ghadah ox (evm)

Sukuselvitys

Chessyn isä, RIFA's Galaktikk Desuke, oli 153 senttinen kimo arabialainen täysiveriori. Egyptiläistä verilinjaa edustanut Kalle oli hurmaava tapaus, eikä pelkästään komean ulkonäkönsä vuoksi vaan myös herrasmiesmäisen luonteensakin ansiosta. Kalle oli todella hyväluontoinen ori, joka oli ratsunakin herkkä ja huolellinen, ei suinkaan mikään kaahottaja vaikka laukkapainotteinen olikin. Näyttäväliikkeinen Kalle menestyikin laukkaratsastuksen puolella aina G2-tasolla asti. Ori myös kilpaili AHACin parissa varsin menestyksekkäästi ja oli selvää, että Kallelta löytyi myös lahjoja kouluratsastuksen puolelle. Varsinainen monilahjakkuus oli siis kyseessä.

Chessyn isänisä, Galakt CZ ox, oli 154 senttinen ruunikko arabialainen täysiveriori. Koulupainotteinen, helpoissa luokissa kisannut Galakt oli osaava ja kuuliainen ratsu, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Galakt oli kaikintavoin miellyttävä tapaus, vaikka ruunikko omasikin ne omat orimaiset piirteensä, ja komea egyptinarabi olikin omistajansa ylpeydenaihe.

Chessyn isänemä, Aldjia Desuke ox, oli 151 senttinen kimo arabialainen täysiveritamma. Egyptinlinjainen Aldjia oli luonteeltaan melko kaksijakoinen tapaus; ruokkivaa kättä tamma kunnioitti ja arvosti, mutta kimo osasi silti temppuilla ratsastaessa ja tehdä lajitovereidensa elämän vaikeaksi. Toisaalta Aldjia oli kyllä osaava ja monipuolinen ratsu oikean ihmisen käsissä, kertoihan siitä yksinään jo tamman yleispainotus.


Chessyn emä, SA Ghazale, on 151 senttinen ruunikko arabialainen täysiveritamma. Kaunis Kat osaa olla hurmaava halutessaan, mutta egyptinarabien tapaan tamma on myös herkkä tulistumaan ja osaa kyllä pitää puolensa ihmistenkin kanssa. Ratsuna Kat on puolestaan lahjakas ja osaava, kun tamman vain saa kuuntelemaan kunnolla. Kat onkin kilpaillut menestyksekkäästi niin AHACin kuin laukkaratsastuksenkin parissa, aina siellä G1-tasolla asti, mutta tamma on sittemmin jatkanut loistokasta uraansa kouluratsastuskentillä.

Chessyn emänisä, Nader Al Jamal, oli 154 senttinen rautias arabialainen täysiveriori. Silmiinpistävän komea Noa omasi sen verran upean rakenteen, että tätä egyptinarabioria kelpasi kyllä katsella. Luonteeltaan Noa oli sitten puolestaan hankala ja temperamenttinen, todellakin hyvin itsepäinen ja voimakastahtoinen. Jokseenkin jopa machomainen ja herkkä pomottamaan muita. Toisaalta G1-tasoinen Noa juoksi laukkaradoilla yli miljoonan ja menestyi AHACin parissa sen verran hienosti, että ori saavutti myös Legion of Supreme Honor-tittelin. Sittemmin Noa kilpaili todella menestyksekkäästi myös westernin, sekä koulu- ja esteratsastuksen parissa. Hyvin lahjakas ja monipuolinen ori oli siis tämäkin.

Chessyn emänemä, Ghazalah, oli 149 senttinen ruunikko arabialainen täysiveritamma. Kaunisrakenteinen Gala edusti egyptiläistä verilinjaa ja tamma ehti jättää maailmaan viisi hienoa jälkeläistä. Gala oli luonteeltaan rauhallinen käsitellä, mutta ratsuna tammasta paljastui se energisempi puoli. Gala kilpaili menestyksekkäästi AHACin, matkaratsastuksen ja westernin parissa laukkaratsastusta unohtamatta. Gala saavuttikin parhaimmillaan G1-tason laukkaratsastuksen puolella voittosumman ylittäessä puoli miljoonaa.
Copyrights

ulkoasu © Viivuska | ulkoasun kuvat © David Kingham (flickr.com - lisenssi) | tekstit © Break
hevosten kuvat © pidä hiirtä kuvan yllä nähdäksesi tekijäinoikeudet!