Home
The Ranch
Horses
Activities
Kyseessä on virtuaalihevonen /
This is a sim-game horse!
KILPAILUTULOKSET


» täytti kolme vuotta 21.12.2010
» ikääntyminen satunnainen (mukautettu reaali)KH NILE GHAZWAN

Perustiedot

30.11.2010 Suomessa syntynyt arabialainen täysiveriori, viralliselta nimeltään KH Nile Ghazwan ox

verilinjaltaan domestic, 7-vuotias rautias, merkkeinä tähti sekä vuohissukka otj, säkäkorkeus 150cm

estepainotteinen, koulutustaso ko Helppo A ja re 100cm

kasvattaja Sonja.P | Kultahuisku, omistaja Break, VRL-05810

rekisterinumero VH11-003-0021


Luonnekuvaus

Joillakin hevosilla on rauhoittava vaikutus niin ihmisiin kuin lajikumppaneihinkin. Neolla sitä piirrettä ei ole. Päinvastoin, Neo saa kenet tahansa hermostumaan säätämisellään, sillä ori ei ole koskaan paikallaan eikä Neoa voi hyvällä tahdollakaan kuvata varmaksi, tasaiseksi tai luotettavaksi hevoseksi. Arabimaisesta tulisuudesta ei tosin (onneksi) näy ripaustakaan ellei oteta huomioon selvästi isältä perittyä herkkähipiäistä luonnetta, Neo tykkää kyllä elvistellä ja vähän pomotellakin ihmistä, mutta tosiasiassa ori on oikea arkajalka. Neo on niitä ikinuoria hevosia, jotka eivät väsy koskaan säikkymään omaa varjoaan ja ori onkin tunnettu tavastaan ottaa jalat alleen heti kun syytä vain vähänkin sille löytyy. Uteliaisuutta kyllä löytyy liiankin kanssa, mutta orin rohkeus tapaa kadota aina yhdessä henkäyksessä. Neo on kyllä kiltti, ihan ehdottomasti, suorastaan hellyydenkipeä ja lempeäsydäminen. Ei ori mitään pahaa tarkoita tai tahallaan ketään satuta, mutta ikävä kyllä Neo onnistuu silti vähintään kerran viikossa tallomaan hoitajansa varpaat mustelmille steppaillessaan rauhattomuuttaan. Neo on kuitenkin äärettömän utelias ja seurallinen, luottavainen ori, joka rakastaa huomiota, mutta kaipaa siitä huolimatta kokeneen ja (ehdottomasti) kärsivällisen hoitajan.

Neo on myös hevoslaumassa se yleinen paniikinlietsoja ja riehuja, joka hallitsee sekasorron aiheuttamisen etenkin silloin, kun tilanne pitäisi saada jo muutenkin rauhoittumaan. Neo ärsyttää usein vanhempia oreja varsamaisilla jäynillään eikä ori ikävä kyllä ota kovin helpoksi opikseen. Mutta osaa Neo olla kunnollakin, ainakin osan ajasta. Mutta koska Neo on mitä on, ori onnistuu usein keksimään kaikenlaisia päähänpistoja. Neosta ei koskaan tiedä. Ori saattaa vaikka säikähtää esimerkiksi laitumen yli lentävää helikopteria siinä määrin, että ori saa päähänsä a) nelistää itsensä hikeen laitumella ja saada muutkin paniikin valtaan tai b) vauhkoontua ja karata laitumelta (tyyli on yleensä vapaa - aidan yli tai läpi), vaikka muut eivät edes mokomaa kapistusta huomaisi. Siitä syystä Neo ulkoilee lähes aina pihaa lähimpänä olevissa tarhoissa ihan vain, että voimme pitää oria silmällä. Neoa voisikin lähestulkoon kuvata tallin draamakuningattareksi. Tai siis kuninkaaksi. Ja arvatkaapa vain onko Neo yleensä vaikea saada kiinni? Neo ei tavallisesti antaudu laitumeltakaan ihan suosiolla, varsamainen ori jaksaa leikitellä ihmisen kustannuksella ja nelistää karkuun kerta toisensa jälkeen. Onneksi omenat ovat Neon suuri heikkous, mutta vain ja ainoastaan omenat. Olet siis pulassa, jos sinulla ei ole omenanpuolikasta taskussasi, kun menet hakemaan Neoa laitumelta. Muut herkut eivät tallin nirsoimmalle orille noin vain kelpaakaan. Taluttaessa ... no jaa, mitäpä voit sanoa orista joka kirjaimellisesti säikkyy jo omaa varjoaan? Melko ikävä taluttaa, kun kärsivällisyyttä ei löydy yhtään sen enempää kuin rohkeuttakaan. Kiskoo, talloo ja steppailee - niin ja yrittää yleensä hypätä syliin, kun tuuli sattuu puhaltamaan lehden riekaleen pihan läpi. Sehän mokoma voi vaikka puraista.

Neolta itseltään ei kärsivällisyyttä löydy nimeksikään ja siitä syystä ori onkin sidottava kiinni aina hoitamisen ajaksi, sikälimikäli mielii saada Neon harjattua ilman että liiskaantuu itse karsinan seinään. Voimakas ja rauhoittava harjaus ovatkin niitä harvoja asioita, jotka saavat Neon rauhoittumaan ja asettumaan edes muutamaksi minuutiksi aloilleen. Kavioiden puhdistuksen suhteen Neo on kuitenkin suoraan sanottuna rasittava, sillä ori kiskoo kavioitaan kokoajan maahan ja vaihtelee painopistettään joko nojautumalla koko painollaan hoitajaansa tai pahimmillaan meinaten kaatua kokonaan tasapainon horjuessa. Kivahtelu orille ei kuitenkaan pidemmän päälle auta, vaan me olemme tottuneet ratkaisemaan ongelman yksinkertaisesti niin, että ohjaamme Neon ihan seinään kiinni, johon ori saa tarvittaessa nojautua. Kaviosta on silti parempi pitää lujasti kiinni, sillä Neo saattaa siitä huolimatta äksyillä ja kiskoa jalkojaan maahan. Varustaessa Neo on käsiteltävissä, mutta koska ori yleensä puhkuu energiaa ja menohaluja, voi tuolloinkin varautua loputtomaan steppailuun ja liikahteluun. Muissa hoitotoimenpiteissä Neo ei ole helpoimmasta päästä yhäkään paitsi pestessä ori yllättää usein rauhallisuudellaan. Sen sijaan eläinlääkäri ja kengittäjä ... no, voi sanoa, että heitä voi vain sääliä. Yritäpä kengittää Neon kaltaista hevosta tai piikittää oria oikeaan kohtaan, kun Neolla on koko ajan jokin outo tanssikuvio meneillään. Mutta vaikka Neo meinaakin joskus viedä järjen hoitajaltaan, on orista silti pakko pitää. Ja tavallaan Neoon myös tottuu, orin kanssa oppii työskentelemään ilman, että hermostuu heti orin jokaisesta päähänpistosta. Neo on mitä on; neuroottinen, outo, prinsessamainen ja täysin tilannetajuton ori, mutta toisaalta myös hyväsydäminen ja rakas ystävä, joka ei tekisi tahallaan pahaa kärpäsellekään. Vahinkoja Neolle sen sijaan sattuu vallan usein. Mutta kukapa meistä olisi täydellinen?

Jos lähtee ratsastamaan Neolla, on paras liimata itsensä jo suosiolla pikaliimalla satulaan, sillä vaikka Neo astelee reippaasti ja rempseästi ulos (toisinsanoen höyröttää mennä eteenpäin ja kiskoo hoitajaansa innoissaan mukanaan), orin rohkeus tapaa kadota nanosekunnissa siinä vaiheessa, kun säikähtämiselle on (tai ei ole) aihetta. Neo on tosiaan melko energinen ja reipas ratsastaa, mutta toisaalta ori on ihastuttavan herkkä (lue; parasta pitää ne pohkeet paikallaan tai saa kokea miltä tuntuu ratsastaa ohjuksella) ja kevytliikkeinen. Kentällä Neo on ihan mukava tapaus, vaikka joskus ori tapailee säikkyä sielläkin. Eritoten kulmia Neo kiertää mielellään syystä tai toisesta. Säikähtäessään Neo tykkää esitellä parhainta pohkeenväistöään, mutta odotapa vain, kun itse yrität saada orin tarkoituksella menemään pohkeenväistöä, niin turha toivo. Neo kyllä hallitsee kouluratsastuksen ihan hienosti, mutta ori vaatii osaavan ratsastajan, joka todella keskittyy ja paneutuu ratsastamiseen. Toisin sanoen ratsastajalla on jo hikipisaroita otsalla, kun Neo vasta alkaa lämpenemään. Neolla ratsastaminen on työtä, työtä ja vielä kerran työtä, jos mielii saada orin kulkemaan kuin oikea kouluratsu konsanaan. Neo osaa kyllä, mutta eri asia on vaivautuuko ori osoittamaan lahjakkuutensa vai ei. Esteillä Neo vaatii puolestaan toisenlaista työtä, sillä vaikka ori on menohaluinen ja innokas sekä ihastuttava perhosmaisen kevyt hyppytyylikin on kohdillaan, niin se vauhti. Vauhtia löytyy ja sitä löytyy liikaa. Neon kanssa saa siis pelata koko ajan ohjilla ja vaikka ori onkin herkkäsuinen, Neo osaa kyllä osoittaa mieltään mm. pukittelemalla ja painamalla kuolaimelle kaikesta huolimatta. Eli ei tässäkään lajissa ratsastaja pääse ihan helpolla, ikävä kyllä. Toisaalta Neo on tosiaan kuitenkin lahjakas ja osaava ori, siitä syystä minäkin jaksan päivästä toiseen Neon kanssa taistella, sillä tämä taistelu tapaa tuottaa joskus myös tulosta.

Maastoesteet Neon kanssa saa unohtaa ihan suosiolla, hyvä että orin kanssa ylipäätään uskaltaa lähteä edes maastoon. Neo nimittäin näkee mörköjä joka paikassa ja saattaa milloin tahansa lähteä käsistä. Siitä syystä Neon kanssa on parempi aina lähteä porukalla maastoon, yksin ei orin kanssa kannata lähteä urheilemaan, jos oma henki on kallis. Lajitovereiden seurassa Neo on vähän rauhallisempi, eikä "sekoile" niin paljoa. Jokien ja siltojen ylittäminen tuottaa kyllä siitä huolimatta ongelmia, mutta Neo ei sentään saa sydänhalvausta, jos jänis sattuu istumaan polulla. Neon kohdalla porukassa rohkeus siis kasvaa. Myös yleisiä teitä on syytä suosiolla välttää, sillä oria ei voi hyvällä tahdollakaan kuvata liikennevarmaksi, ei edes maastovarmaksi. Neo ei onneksi ole myöskään mitenkään kilpailunhaluinen, vaan suostuu kulkemaan toisten perässä. Traileriin nousun kanssa Neolla on aina ollut ongelmia; lastaus vaatii siis aikaa, sillä oria saa talutella tovin jos toisenkin ennen kuin Neon saa viimein kuljetuskopin kyytiin. Kilpailupaikoilla Neo on tavallista levottomampi (kyllä, se on ikävä kyllä mahdollista) ja ori vaatii melko määrätietoisia otteita, jos mielii saada orin keskittymään. Neo kyllä pystyy halutessaan suoriutumaan radasta loistopistein, mutta sopii vain toivoa, ettei kentällä ole mitään tavattoman pelottavaa kuten liehuvia lippuja. Esteradalla oudot esteet voivatkin johtaa Neon kanssa helposti kieltoon ellei ratsastaja uskalla patistaa oria niin määrätietoisesti eteenpäin, ettei Neolle jää aikaa epäröintiin.


Jälkeläiset

Rotu Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Emä
ox 12.05.2015 ori Nile Hanif al Qismat Hanifa bint Sheikh
ox 02.06.2016 tamma RWR Nile Ghazalah ox Ghazalat al Najya ox

Sukutaulu

i. Nile Jawdah al Rayad ii. BT Budzislaw AHAC Legion of Masters iii. Atticus
AHAC Legion Of Master Champion
iie. Borjczky
AHAC Legion of Supreme Honor
ie. Nile Heiress al Rayad KTK-II iei. Ansata Nile Warrior
iee. Ansata Nile Mist
AHAC Legion of Honor
e. KH Rashida ox ei. E-K-A Vigorous Mayor ox YLA3 eii. SnoopGirl's Macho ox
eie. I'm A Little Cloud ox
ee. Rose's Sweet Butterfly ox eei. Sweet Fire (evm)
eee. Beautiful Butterfly (evm)

Sukuselvitys

Neon isä, Nile Jawdah al Rayad, on komea, 149 senttinen arabialainen täysiveriori. Hyvärakenteinen tummanpunarautias domestic tunnetaan kotitallillaan lyhyemmin nimellä Jaffa. Luonteeltaan Jaffa on ilkikurinen ori, joka rakastaa jäynäntekoa hoitajalleen. Tempperamenttia ei tästä orista puutu, vaikka joskus Jaffa heittäytyykin lähestulkoon neitimäiseksi. Esteillä loistaa, joskin on menestynyt myös hieman kouluratsastuksen puolella. Jaffa on kaikenkaikkiaan melko mielenkiintoinen ja lahjakas persoona, mutta toisaalta voiko vähempää odottaakaan orilta, jonka sukutaulu on täysin omaa luokkaansa?

Neon isänisä, BT Budzislaw, on 152 senttinen rautias arabialainen täysiveriori. Klassisen kaunis ja linjakas Budzislaw edustaa puolalaista verilinjaa parhaimmillaan. Komea raudikko pistää silmään ulkonäkönsä lisäksi myös pitkällä ja menestyksekkäällä kilpailu-urallaan, joka on johtanut AHACin puolella myös Legion of Masters-arvonimen saavuttamiseen. Kasvattaja itse kuvaa oriaan näillä sanoilla: "He is a fierce competitor with the heart of a lion. He is a companion to you when the darkness sweeps over you. He is a hero. He is a champion." Tällä sankarilla on myös riittänyt kysyntää jalostuksen puolella ja Budzislaw onkin tuttu nimi monen upean arabin sukutaulussa. Isänisänisä, Atticus, oli henkeäsalpaavan hieno arabialainen täysiveriori. Energinen ja rohkea rautias oli yksi Blackthorn Hillsin kantaoreista ja Atticus tekikin pitkän uran siitosorina. Toisaalta raudikko menestyi myös AHACin kilpakentillä, saavuttaen aikanaan Legion Of Master Champion-arvonimen. Isänisänemä, Borjczky, oli näyttävä rautias arabialainen täysiveritamma. Borjczky oli Legion of Supreme Honor-arvonimellä palkittu siitostamma, jonka maine näyttelyareenoilla oli pitkään vertaansa vailla.

Neon isänemä, Nile Heiress al Rayad, on 148 senttinen kimo arabialainen täysiveritamma. Kaunisrakenteinen ja linjakas Nile Heiress al Rayad edustaa egyptiläistä verilinjaa parhaimmillaan ja tamma on menestynyt niin näyttelyissä kuin kouluratsastuksenkin puolella. Ninni on myös kantakirjattu KTK-II-palkinnolla. Isänemänisä, Ansata Nile Warrior, oli noin 154 senttinen kimo arabialainen täysiveriori. Komea Ansata Nile Warrior oli menestynyt siitosori, joka näyttäytyi muutamaan kertaan myös AHACin kilpakentillä. Isänemänemä, Ansata Nile Mist, oli musta arabialainen täysiveritamma. Ansata Nile Mist oli al Rayadin hevosia ja tamma menestyi erityisesti AHACin parissa, saavuttaen parhaimmillaan Legion of Honor-arvonimen.


Neon emä, KH Rashida ox, on 150 senttinen, kaunis kimo arabialainen täysiveritamma. Ramina on estepainotteinen domestic-linjainen tamma, joka on menestynyt hienosti 100cm:n radoilla. Luonteeltaan Ramina on utelias ja seurallinen tamma, jolla riittää virtaa. Eritoten ratsastaessa tamma on energinen ja vaatii jo hieman kokeneempaa ratsastajaa selkäänsä.

Neon emänisä, E-K-A Vigorous Mayor, oli 152 senttinen ruunikko arabialainen täysiveriori. Komea Pomo on useammassa lajissa menestynyt yleisratsu, joka on aikoinaan osallistunut myös muutamiin laukkaratsastuskilpailuihin. Pomo palkittiinkin YLA3-palkinnolla, mikä on varmasti vaikuttanut osaltaan orin suosioon jalostuksen puolella. Luonteeltaan Pomo oli utelias ja herkkä, mutta joskus hieman rauhaton. Emänisänisä, SnoopGirl's Macho ox, oli puolestaan tuntemattomaksi jäänyt arabialainen täysiveriori kun taas emänisänemä, arabitamma I'm A Little Cloud ox, vaikutti sen sijaan pidemmän aikaa siitostammana.

Neon emänemä, Rose's Sweet Butterfly ox, oli 161 senttinen rautias arabialainen täysiveritamma. Domestic-linjainen Sweet oli Kultahuiskun ensimmäisiä kasvatteja, erittäin menestynyt este- ja lännenratsu, joka ehti myös jättää maailmaan useamman jälkeläisen. Luonteeltaan Sweet oli hoidettaessa kiltti ja hyvätapainen, mutta ratsastaessa tamma tunnettiin oikkuilevasta ja kapinoivasta luonteestaan. Emänemänisä Sweet Fire ja emänemänemä Beautiful Butterfly olivat molemmat tuontisukuisia arabialaisia täysiverisiä.
Copyrights

ulkoasu © Viivuska | ulkoasun kuvat © David Kingham (flickr.com - lisenssi) | tekstit © Break
hevosten kuvat © pidä hiirtä kuvan yllä nähdäksesi tekijäinoikeudet!