Home
The Ranch
Horses
Activities
Kyseessä on virtuaalihevonen /
This is a sim-game horse!
KILPAILUTULOKSET


» täytti kolme vuotta 21.02.2011
» ikääntyminen satunnainen (mukautettu reaali)

TIJUANA'S POSEIDON

Perustiedot

31.01.2011 Yhdysvalloissa syntynyt tennesseenwalkerori, viralliselta nimeltään Tijuana's Poseidon

7-vuotias ruunihallakko, merkkeinä siima, tähtipiirto sekä vsk mol. ej, säkäkorkeus 164cm

askellajipainotteinen, kilpailutetaan ARJ:n alaisissa erikoisaskellajiluokissa, toimii myös karjaratsuna

kasvattaja Tijuana | Tijuana Stables, omistaja Break, VRL-05810

rekisterinumero VH11-019-0004


Luonnekuvaus

Tijuana's Poseidon on minun hevoseni, MINUN. ♥ No hyvä on, nimellisestihän minä omistan koko tilan ja sen hevoset yhdessä mieheni kanssa, mutta tosiasiassa yli puolet hevosista on karjahevosia ja päivät miehien mukana töissä. Sitten kaikki laukkahevoset ovat puolestaan naapuritilalla jokseenkin pysyvästi treenattavana (meiltä kun ei harjoitusrataa löydy). No hyvä on, kyllähän talliin silti jää näitä hoidettavia, mutta heidänkin liikutuksesta huolehtivat pääosin cowboyt kierrellessään tarkastelemassa aitoja ja karjanajoreittejä. Ja kyllähän minä tilan jokaisen hevosen tunnen kuin omat taskuni, mutta siellä on ne muutamat tietyt yksilöt, jotka ovat yksinään minun hevosiani ja näin ollen minun vastuullani. Paddox on yksi heistä, muut paitsi minä ja mieheni eivät oria yleensä liikuta. Sam yritti kyllä kovasti suostutella minua antamaan Paddoxin pysyvästi karjaratsuksi, mutta minä pidin pääni, sillä olin itse kiinnostuneempi kokeilemaan kilpauraa Paddoxin kanssa. Sitä paitsi olin jo ehtinyt kiintyä oriin siinä määrin, etten osannut ajatellakaan, että ori olisi päivät töissä enkä pääsisi karkaamaan aina halutessani sen kanssa pitkälle maastolenkille.

Luonteeltaan Paddox on todella kultainen tapaus, välillä hieman kuriton ehkä, mutta välillä taas oikea ihmisen ajatus. Paddox tuli meille heti vieroituksensa jälkeen, joten toisin sanoen minä ja Sam huolehdimme orin kasvatuksesta ja koulutuksesta. Paddox ilahduttaa minun päivääni ainaisella energiallaan ja hyväntuulisuudellaan, orilla ei liiemmin ole ns. huonoja päiviä. Mikään ei lämmitä enemmän sydäntä kuin Paddoxin pehmeät tervehdyshörinät. Paddox on osoittautunut kaiken kaikkiaan hyvin lojaaliksi luonteeltaan ja ori osoittaa kiintymyksensä ihmiseen selvästi. Paddox on kyllä luonnostaan hyvin sosiaalinen ja seurallinen, suorastaan vilkas, mutta minä olen niitä harvoja onnekkaita, jotka saavat osakseen myös Paddoxin hellyydenosoitukset aina pehmeistä hamuiluista pään kyhnytykseen olkaa vasten. Sam väittää välillä, että minä hemmottelen Paddoxin pilalle, mutta se ei pidä paikkaansa; Paddox on mamman kultamussukka ja minä olen ylpeä komeasta oripojastani.

Lajitovereiden keskuudessa Paddox enemmin leikkisä kuin riitaisa, nokkela ori kun tykkää kiusoitella lajitovereitaan ja kaahottaa sitten häntä soihtuna karkuun tulistunutta johtajaoria. Laitumelta herra kuitenkin antautuu nätisti, hyvä kun ei tunge syliin. Taluttaessa seuraisi varmaan ilman riimunnaruakin ja itseasiassa seuraa, ainakin minua. Herra on mukava hoitaa, eikä vaadi kiinnisitomista, jos hoitaja ei pane pahakseen turvan töytäisyjä ja lukuisia nuuhkimisia herkkujen toivossa. Paddoxilla on myös erikoinen tapa imeskellä paitani helmaa; ori on harrastanut sitä varsasta saakka enkä ole saanut kitkettyä tapaa pois lukuisista yrityksistä huolimatta. Kaviot nousevat pelkästä "nosta"-käskystä, mutta ori kiusoittelee aina hoitajaansa hamuilemalla tätä juuri kriittisimmällä hetkellä. Näykkäisyn vaaraa ei kuitenkaan ole, Paddox nimittäin tietää, että minä puren takaisin. Varustaessa alkaa vähän touhottaa, mutta ei pahasti. Eläinlääkärin tarkastuksissa pitää olla minun tai Samin paikalla, jotta Paddox voi impata edes jommankumman paidanhelmaa ja tuntea olonsa rauhalliseksi (mille Sam luonnollisesti pyörittelee hyväntuulisesti silmiään ja minä kiellän hemmotelleeni Paddoxia liikaa).

Ratsuna Paddox on ikienerginen ja reipas menijä, joka tykkää mennä kovaa ja korkealta. Näin kuvaannollisesti siis. Alussa tosiaan touhottaa eikä oikein tiedä pitäisikö tässä seisoa päällään vai mitä, mutta reipas lämmittely kentällä paitsi verryttelee lihakset myös onkii sen kuuluisan keskittymiskyvyn esiin niin hevoselta kuin ratsastajaltakin. Ainakin yleensä, ei aina. Kentällä osaa mennä todella komeasti ja näyttävin askelin, kun vain se keskittymiskyky tosiaan pelaa oikein. Ori on kyllä helppo hallita selästä käsin, Paddox on avuille herkkä ja pysyy näin ollen hallinnassa, vaikka ei aina osaisi ollakaan sataprosenttisesti kuulolla. Sain kokea Paddoxin myötä ensikertaa myös tennesseenwalkerin kolme erikoisaskellajia, jotka tekevät siitä hyvän askellajiratsun; nelitahtikäynnin, juoksukäynnin ja keinutuolilaukan. Paddoxilla on puhtaat liikkeet ja halua miellyttää ratsastajaansa. Kilpailuissa Paddox onkin yleensä edukseen, jos ori ei vain ole liian innoissaan vaan malttaa keskittyä. Kilpailupaikalla kyllä nimittäin touhottaa, mutta pelkästään innokkuuttaan. Kuljetuskoppiinkin herra nousee sen verran reippaasti, että kenellekään ei varmasti jää epäselväksi se, että tämä ori kyllä tykkää reissaamisesta ja kilpailujen huumasta.

Maastoilu Paddoxin kanssa on todella mukavaa, pääosin juuri orin erikoisten, mutta erittäin miellyttävien askellajien johdosta. Alussa menee aina vähän reippaammin, mutta rentoutuu ja rauhoittuu lenkin myötä tajutessaan ettei tässä ole kiire minnekään. Ei liiemmin säiky, on enemmänkin utelias, jopa liikenteen suhteen. Jokien yli kahlaa mielellään, Paddox pitää muutenkin uimisesta. Paddoxin kanssa viihtyy mainiosti maastossa ja välillä tuntuu, ettei orin kanssa koko malttaisi palata takaisin tallille. Osittain tästä syystä se Samkin Paddoxia karjaratsuksi kinusi, orin selkä kun on varsin ratsastajaystävällinen. Sitä paitsi kun annoin hänen kouluttaa Paddoxin myös karjanajoon, ori osoittautui varsin innokkaaksi työhevoseksi ja mikä parhainta, myös lahjakkaaksi sellaiseksi. Tosin Sam vetosi siihen, että pitihän minullakin olla pari nimikkohevosta karjanajossa kuten miehilläkin oli, mistä syystä koko ideaan alunperin suostuinkin. No ei, tosiasiassa on hyvä, että Paddox tuli koulutettua karjanajoon, sillä hyvää karjanajohevosta ei nimittäin yhdelläkään ranchilla ole varaa heittää hukkaan. Sitä paitsi Paddoxille on mukavaa vaihtelua päästä karjanajoihin kesäisin mukaan ainaisen kentän kiertelyn sijasta. Ja eipähän orin tarvitse seistä tallissa toimettomana kokoonajojen aikaan, kun minäkin olen auttamassa miehiä karjanajossa.


Jälkeläiset

Rotu Syntymäpäivä Sukupuoli Nimi Emä
twh 31.03.2015 ori Apollo 5594 DD Nerissa

Sukutaulu

i. Powder River BRN ii. Austin Powers VIR MVA Ch, ARJ-II, KTK-III iii. Apeachy Procaccini (evm)
iie. Feiry Fairy (evm)
ie. All The Stories iei. Storyteller (evm)
iee. Livelove Neverdie (evm)
e. Tijuana's Pro Lover ei. Millenium Falcon eii. Falcon Solo (evm)
eie. Sealings (evm)
ee. Love Is In The Air eei. Smoke In The Air (evm)
eee. Clown's Lovin' On (evm)

Sukuselvitys

Paddoxin isä, Powder River BRN, on 162 senttinen rautias tennesseenwalkerori. Tätä komeaa, upean rakenteen omaavaa herraa kutsutaan tutummin vain Pomoksi, liekö viittauksena orin luonteeseen. Kuitenkin, Pomo on askellajipainotteinen ratsu, joka on myös kilpaillut painotuslajin parissa erittäin menestyksekkäästi. Jalostuksen puolella Pomo on tosin vielä melko tuntematon nimi.

Paddoxin isänisä, Austin Powers, on 163 senttinen ruunikko tobiano tennesseenwalkerori. Suorastaan henkeäsalpaavan upea Austin on kuin suoraan sadusta eikä vain ulkonäkönsä puolesta, sillä ori on myös ihastuttava ja miellyttävä käsitellä sekä ratsastaa. Näyttäväliikkeinen Austin onkin menestynyt hienosti askellajiratsastuksen parissa ja onpa ori palkittukin ARJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla. Näyttelymenestyksensä myötä Austin puolestaan kantakirjattiin III-palkinnolla. Austin on kuitenkin ennen kaikkea todella suosittu ja kysytty siitosori ja Austinilla onkin jo lukuisia jälkeläisiä.

Paddoxin isänemä, All The Stories, on puolestaan jo hieman tuntemattomampi tapaus. 159 senttinen musta tennesseenwalkertamma omaa kuitenkin hyvän rakenteen ja kerrassaan ihastuttavan luonteen, sillä tässä on todella hyväkäytöksinen neiti, joka tulee toimeen kenen tahansa kanssa ja on ratsuna monipuolinen sekä osaava. Tähtipäältä löytyy muutama jälkeläinen ja vähän kilpailumenestystäkin askellajiratsastuksen parista.


Paddoxin emä, Tijuana's Pro Lover, on 167 senttinen voikko tennesseenwalkertamma. Hauskasti Pörriksi kutsuttu tamma on luonteeltaan pirteä ja sosiaalinen tapaus, joka yllättää terävällä älyllään ja nopealla oppimiskyvyllään. Pörri on askellajipainotteinen ja tamma onkin menestynyt lajin parissa hienosti huolimatta siitä, että ratsuna Pörri ei paljoakaan näin yleisesti ottaen säväytä. Omistajansa mukaan laajan valikoiman erilaisia temppuja osaava tamma onkin tutumpi näky kilpailujen väliaikaohjelmien aikana kuin itse kilpailuissa. Jälkeläisiä Pörrille on kuitenkin siunaantunut jo useampi.

Paddoxin emänisä, Millenium Falcon, oli 158 senttinen liinaharjainen rautias tennesseenwalkerori. Askellajipainotteinen Falcon oli varsin menestynyt kilparatsu omassa painotuslajissaan, mutta komeiden liikkeiden lisäksi Falconilta löytyi myös ulkonäköä, puhumattakaan orin hienosta rakenteesta. Luonteeltaan Falcon oli orimainen ja energinen, mutta pohjimmiltaan hyvin ihmisrakas, vaikka ori tapasikin koetella aika ajoin hoitajansa hermoja. Toisaalta ori korvasi oikulliset päähänpistonsa osoittautumalla täydelliseksi askellajiratsuksi, osaamalla hommansa todellakin paremmin kuin hyvin.

Paddoxin emänemä, Love Is In The Air, oli 155 senttinen voikko tennesseenwalkertamma. Sievä Ärri vastasi luonteeltaan lempinimeään, kyseessä kun oli varsin tammamainen ja omanarvontuntoinen neiti, joka ei todellakaan sopinut aloittelijoiden käsiin. Säpäkkä tyttö oli ratsunakin kova menijä, mutta pysyi kyllä käsissä. Askellajipainotuksestaan huolimatta Ärri ei ollut liikkeiltään erityisen näyttävä, mutta kyllä tammalle sitä kilpailumenestystä siitä huolimatta askellajiratsastuksen parissa kertyi jonkin verran.
Copyrights

ulkoasu © Viivuska | ulkoasun kuvat © David Kingham (flickr.com - lisenssi) | tekstit © Break
hevosten kuvat © pidä hiirtä kuvan yllä nähdäksesi tekijäinoikeudet!